≡ Menu

Lafaz Niat Puasa Ganti Puasa Ramadhan Dalam Rumi dan Bahasa Arab

Lafaz Niat Puasa Ganti Puasa Ramadhan Dalam Rumi dan Bahasa Arab

Alhamdulillah sekarang ini hari ini bagi bulan April kita sudah pun menginjak ke bulan Rejab 1436. Selepas itu bulan Syaaban, berharap sangat merasai kemeriahan bulan puasa Ramadhan yang bakal muncul tidak lama sahaja lagi.

Lafaz Niat Puasa Ganti Puasa Ramadhan Dalam Rumi

نويت صوم غد عن قضاء فرض رمضان لله تعالى

Nawaitu sauma ghodin an’ qada’e fardhu ramadhona lillahi taala

*sebut qada’ – e , macam sebut ‘an adae’ dalam niat puasa di bulan ramadhan .

*ramadona – dho adalah huruf dod – sebut d (dengan lidah menyentuh lelangit)

Lafaz puasa qada puasa Ramadhan dalam rumi : Sahaja aku puasa esok hari kerana ganti fardhu Ramadhan kerana Allah Taala

Berdasarkan semakan iPuasa ada yang berkongsi info dan ilmu di mana jikalau kita suada ada keazaman untuk melakukan puasa ganti Ramadhan, maka itu juga boleh dipanggil sebagai niat puasa ganti Puasa Ramadhan dan tidak perlu sama sekali untuk lafaz niat Puasa Ganti Ramadhan.

Jikalau terlalu banyak amalan puasa wajid di bulan ramadhan sebelum ini, jangalah dibiarkan tidak dibuat puasa ganti Ramadhan. Berusahalah kurang untuk menguranginya. Ini kerana wajib sama sekali untuk melaksanakannya sebanyak mana yang telah anda, kita semua pernah tinggalkan puasa sebelum ini seperti mana ada dalam surah Al-Baqarah melalui ayat 184:

niat puasa ganti“(yaitu) dalam beberapa hari yang tertentu. Maka barangsiapa diantara kamu ada yang sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka), maka (wajiblah baginya berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkan itu pada hari-hari yang lain.”

Sambung Baca Lagi Informasi dan Artikel Yang Berkaitan Seperti Di Bawah:

Jadual Waktu Berbuka Puasa Negeri Sembilan dan Wak... Jadual Waktu Berbuka Puasa Negeri Sembilan dan Waktu Imsak 2017 / 1438 Hijrah bagi seluruh kawasan, daerah di negeri Negeri Sembilan termasuklah Port ...
Malam Lailatul Qadar : Doa, Amalan, Solat dan Sura... Malam Lailatul Qadar : Doa, Amalan, Solat dan Surah Yang Boleh Diamalkan? Kita digalakkan dan disunatkan untuk memperbanyakkan doa dan meraih keberka...
in Niat Puasa

Next post: